ویروس کرونا علاوه بر سیستم تنفسی به سایر ارگان های بدن از جمله سیستم عصبی بیمار نیز حمله می کند و به سلول های بدن آسیب می زند.در آغاز شیوع گسترده ی ویروس کرونا اغلب پزشکان و متخصصان نگرانی هایی در رابطه با سیستم تنفسی بیماران داشتند. اکنون تمام متخصصان به این نتیجه رسیدند که بیماری کووید ۱۹ دارای ابعاد گسترده تری است. تعدادی از بیماران مبتلا به کرونا پس از بهبودی یا در حین درمان دچار مشکلات دیگری نیز می شوند. کرونا علاوه بر سیستم تنفسی به سایر ارگان های بدن از جمله سیستم عصبی حمله می کند.
تهاجم ویروس کرونا از طریق مسیر بویایی
یکی از علائمی که پزشکان توسط آن به ابتلای فرد به ویروس کرونا پی می برند از دست دادن حس بویایی بیمار می باشد. زمانی که فرد حس بویایی خود را از دست میدهد زمینه ی عفونت سیستم عصبی فراهم می شود. کووید ۱۹ از طریق جریان خون به سیستم عصبی مرکزی بیمار حمله می کند و به سلول های این منطقه آسیب می زند. ویروس کووید ۱۹ می تواند از سایر مسیرهای عصبی خود را به سیستم های عصبی محیطی و پایانه های عصبی برساند و در نهایت به اعصاب مغز حمله کند. طوفان سیتوکین یکی دیگر از عوارض کووید ۱۹ است که موجب بروز مشکلات عصبی در بدن می شود. بیمار مبتلا به این عارضه باید در بخش مراقبت های ویژه بستری شود. چنانچه علائمی نظیر التهاب، هیپر انعقادی عروقی و … در بیمار بروز کند ممکن است منجر به ابتلای بیمار به عارضه ی حاد عروق مغزی شود.
ذات الریه ناشی از کووید ۱۹
تعدادی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا درگیر بیماری ذات الریه می شوند این بیماری به سیستم عصبی بدن آسیب وارد می شود. ذات الریه عوارضی در بدن ایجاد می کند که منجر به تورم عصبی، افزایش فشار داخل جمجمه، تشنج و … می شود. برخی از نشانه های بروز مشکلات عصبی در طول و بعد از کووید ۱۹ عبارتند از:
- یکی از عارضه های عصبی ویروس کرونا انسفالوپاتی است. گیجی، خواب آلودگی، بی قراری از نشانه های این عارضه است. گاهی اوقات به دلیل نارسایی کلیوی، افت فشارخون، هیپوکس و … انسفالوپاتی منجر به هذیان و کما می شود.
- عارضه ی آنسفالیت از طریق تصویر برداری سیستم های عصبی و نشانه هایی از قبیل تب، مشکلات ذهنی، تشنج و … بروز می کند.
- در صورت بروز حالت های انعقادی زیاد از حد در طول عفونت ویروس کرونا بیماری حاد عروق مغزی بروز می کند·
عارضه های عصبی ناشی از ویروس کرونا
طبق گزارش ها و تحقیقات علمی بیمارانی که مبتلا به نوع حاد ویروس کرونا می شوند و در بخش مراقبت های ویژه بستری می شوند پس از مدتی مبتلا به سندرم زجر تنفسی حاد می شوند. این افراد به دلیل تجویز دوز بالای آرام بخش و هیپوکسمی دچار عارضه ی سیستم های عصبی می شوند و هذیان می گویند. برخی از عوارض کووید ۱۹ پس از پایان عفونت حاد بروز می کند و موجب بروز اختلال در سیستم ایمنی سیستمیک می شود. بیماری های آنسفالومیلیت حاد و آنسفالوپاتی معمولا پس از رهایی از ویروس کووید بروز می کند. بیماری سندرم گیلن باره یکی دیگر از عوارض حاصل از عفونت حاد کووید است که با حمله به اعصاب محیطی و درگیری سیستم عصبی جمجمه بروز می کند.
کووید ۱۹ و سندرم گیلن باره
گیلن باره نوعی بیماری عصبی است که به علت عفونت های حاد از جمله عفونت ناشی از ویروس کرونا ایجاد می شود. این بیماری منجر به نارسایی حاد عضلانی و عصبی می شود. بیماری گیلن باره معمولا در رده ی سنی ۳۰ تا ۵۰ سال بروز می کند. طبق تحقیقات انجام شده تا سال ۲۰۲۰ تعداد کمی از مردان و زنان پس از ۳ تا ۲۸ روز از ابتلا به کووید ۱۹ و بروز علائم تنفسی به عارضه ی گیلن باره مبتلا شدند. طبق نتایج بدست آمده در رابطه با بیماری گیلن باره، برخی افراد مبتلا به کووید ۱۹ حدود ۱۰ روز پس از بروز علائم تنفسی، مبتلا به عارضه ی گیلن باره می شوند. اولین نشانه های بروز بیماری گیلن باره عبارتند از: گزگز اندام، خواب رفتگی، پلی نوروپاتی التهابی حاد
نشانه های عصبی و روانپزشکی ویروس کرونا
بیمارانی که دچار ویروس کرونا می شوند باید برای مدتی در خانه یا بیمارستان قرنطینه شوند. تعدادی از بیماران در اثر این انزوا دچار مشکلات روحی و عصبی می شوند. وقتی فردی برای مدت زیادی از اجتماع دور می ماند به علت عدم تحرک دچار ترس، استرس، افسردگی و … می شود. این عوامل موجب کاهش سیستم ایمنی بدن می شوند.
تاثیر کرونا بر سیستم عصبی خودمختار
اگر عفونت ویروس کرونا بیشتر از ۳ ماه طول بکشد مزمن می شود. طبق تحقیقات نوع مزمن کرونا بر روی سیستم عصبی خودمختار تاثیرگذار است. بیماران مبتلا به نوع مزمن کووید ۱۹ با مشکلاتی اعم از فشار خون ارتواستاتیک، سنکوپ وازوواگال و … به مراکز درمانی مراجعه می کنند. پاتوفیزیولوژی نوعی پاسخ خود ایمنی غیرطبیعی به ارتوستاز است. به علت ترشح اپی نفرین و نوراپی نفرین بیمار دچار تپش قلب، درد قفسه سینه، تنگی نفس می شود.
هیپوولمی ناشی از عفونت و استراحت طولانی مدت منجر به طوفان سیتوکین عفونت می شود. طوفان سیتوکین سیستم سمپاتیک را فعال می کند و بدن در نهایت ملتهب می شود. طبق تحقیقات انجام شده علاوه بر مکانیسم های گفته شده خود ویروس به حدی قوی است که منجر به آسیب رساندن به سیستم عصبی بدن می شود.
تاثیر کووید ۱۹ در بیماران مبتلا به آسیب های عصبی از قبل
چنانچه فردی از قبل مبتلا به پارکینسون، سکته مغزی و … باشد در صورت ابتلا به ویروس کرونا دچار آسیب های عصبی شدیدتری خواهد شد. افرادی که دچار سکته ی مغزی می شوند در صورتی که مبتلا به کرونا شوند با احتمال بیشتری مجبور به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی می شوند. علت مشکلات بیماران سکته ی مغزی مبتلا به کرونا مشخص نیست اما به طور کل می توان گفت عواملی از قبیل سن بالا، فشارخون بالا، دیابت، اختلالات قلبی عروقی و … منجر به بستری افرادی مبتلا به سکته مغزی می شود. چنانچه فردی که از قبل دچار بیماری پارکینسون است مبتلا به کرونا شود به دلیل عفونت، اضطراب، اشتباهات دارویی، عدم دریافت رژیم درمانی مناسب و … در بیمارستان بستری می شود. بیمارانی که از قبل دچار زوال عقل هستند نیز در صورت ابتلا به کرونا به علت عفونت سیستم عصبی و ترشح سیستمیک سیتوکین ها دچار هذیان گویی می شوند.
یک پاسخ
بسیار عالی…👏👏👏