دکتر احمد قمی فر / ستون فقرات / دیسک کمر و درمان بدون جراحی
۶ دقیقه
درمان دیسک کمر بدون جراحی

دیسک کمر و درمان بدون جراحی

آنچه می خوانید...

اگر از دیسک کمر رنج می‌برید، این مقاله به شما کمک می‌کند تا نحوه کنترل و درمان آن را یاد بگیرید. آگاهی داشتن در این زمینه در روند درمان بیماری بسیار موثر است.

دیسک کمر چیست

در واقع، دیسک ها همان صفحات غضروفی بین مهره ای هستند. در صورتی که دیسک های بین مهره ای به هر علتی، بیرون بزند، یا دچار مشکل شود، اصطلاحا گفته می‌شود، فرد به دیسک کمر مبتلا است.

منظور از دیسک کمر، داشتن مشکلات مختلف در رابطه با دیسک های بین مهره ای است. فتق دیسک با توجه به محل قرارگیری آن، می‌تواند درد، بی حسی یا ضعف در کمر، دست یا پا به همراه داشته باشد. البته برخی از افراد هم در عین درگیر بودن با این عارضه هیچ علامتی ندارند.

علائم دیسک کمر

قبل از بررسی علائم، باید بدانید که بیشتر موارد دیسک کمر، مربوط به مشکلات دیسک های پایین کمر است. اگرچه ممکن است، فتق دیسک در ناحیه گردن نیز رخ دهد. علائم، تا حد زیادی به محل آسیب بستگی دارد و اینکه عصب نزدیک به محل آسیب، تا چه اندازه درگیر شده باشد. به طور کلی علائم عبارتند از:

  • احساس درد در دست یا پا: اگر فتق دیسک در ناحیه گردنی صورت گرفته باشد، با احساس درد در یکی از دست ها یا هر دو دست همراه است. به ویژه هنگام عطسه یا حرکت دادن بازوها. درد دست در این مورد، به صورت تیز و سوزان است.
  • اگر مهره های پایینی کمر دچار آسیب شده باشند، فرد در ناحیه باسن، ران و ساق پا، احساس درد می‌کند. البته ممکن است تنها در قسمتی از پا، احساس درد وجود داشته باشد. درد دیسک کمر با سوزن سوزن شدن و بی حسی همراه است.
  • اگر اعصاب مجاور دیسک مشکل دار، تحت فشار باشند، فرد در همان ناحیه‌ی محل عبور عصب نیز احساس درد می‌کند. این درد نیز با سوزن سوزن شدن همراه می‌باشد.
علائم دیسک کمر

علت ایجاد مشکل برای دیسک های مهره کمر چیست

بسیاری از مردم علت دیسک کمر خود را نمی‌دانند. البته دانستن علت این عارضه، تاثیری در روند درمان نخواهد داشت، اما برای ما بهتر است بدانیم تا بتوانیم این اتفاق را متوقف سازیم. به طور کلی علت فتق دیسک، یکی از موارد زیر است:

  • کهولت سن: هرچه سن انسان بالاتر می‌رود، انعطاف پذیری دیسک های بین مهره ای وی کاهش می‌یابد. با کاهش انعطاف پذیری، دیسک ها به تدریج دچار ساییدگی می‌شوند. به ساییدگی دیسک های بین مهره ای اصطلاحا «انحطاط دیسک» می‌گوییم. زمانی که فرد دچار انحطاط دیسک بین مهره ای شده باشد، با کمترین فشار و کشش وارد بر ستون مهره، ممکن است فتق دیسک رخ دهد.
  • هنگام بلند کردن اجسام سنگین، باید از نیروی عضلات ساق و ران استفاده شود. بسیاری از افراد از روی ناآگاهی به جای استفاده از این عضلات، به ماهیچه های کمر خود فشار می‌آورند. از آنجایی که فشار وارد بر عضلات کمر، به ستون فقرات و مهره منتقل می‌شود، طبیعی است که دیسک دچار مشکل شود.

چه زمانی به پزشک متخصص مغزو اعصاب مراجعه کنم؟

در صورتی که هر کدام از علائم مذکور را دارید، فوری به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر فقط بی حسی و سوزن سوزن شدن را حس می‌کنید و دردی ندارید، بهتر است با پزشک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید. ممکن است تازه به دیسک کمر مبتلا شده باشید و هرچه سریعتر پزشک شما را معاینه کند، احتمال بهبودی شما بیشتر است. به علاوه اگر فتق دیسک در مراحل اولیه تشخیص داده شود با روش های درمانی ساده، قابل بهبودی است.

عواملی که خطر ابتلا به این عارضه را افزایش می‌دهند

عوامل خطر زا، عبارتند از:

  • وزن بالا: اضافه وزن، همواره یک فشار اضافه به ستون مهره ها وارد می‌کند و همین فشار زیاد، ممکن است سبب فتق دیسک شود.
  • مشاغل سخت: افرادی که مشاغل سختی دارند و ناچار هستند اجسام سنگین را در طول ساعات کاری جابه‌جا کنند، بسیار در معرض دیسک کمر هستند. به چنین افرادی توصیه می‌کنیم حتما با روش های صحیح بلند کردن اجسام، آشنا شوند.
  • ژنتیک: برخی از افراد به صورت ژنتیکی و مادرزادی مستعد فتق دیسک هستند.
  • سیگار: یک خبر بد برای افراد سیگاری، این است که سیگار کشیدن سبب می‌شود حباب های اکسیژن در دیسک های بین مهره ای کم شود. همین کمبود اکسیژن سبب ساییدگی دیسک ها زودتر از سن طبیعی خواهد شد.

پیشگیری از دیسک کمر

برای پیشگیری از دیسک کمر، باید سبک زندگی خود را تغییر دهید. این تغییر، اول از همه شامل تغییر رفتار می‌شود.

  • با ورزش، عضلات بالا تنه خود را تقویت کنید. قوی شدن عضلات کمر باعث تثبیت و حمایت ستون مهره ها خواهد شد.
  • هنگام نشستن، ایستادن و راه رفتن، حالت صحیح بدن را حفظ کنید.
  • برای بلند کردن اجسام سنگین، از راه درست آن، وارد شوید. در این صورت، وزن روی پاها خواهد بود، نه روی کمر.
  • وزن خود را کنترل کنید زیرا وزن اضافی، محرک شدید دیسک کمر است.
  • سیگار و دخانیات را ترک کنید یا به حداقل برسانید.
پیشگیری از دیسک کمر

درمان دیسک کمر

برای انتخاب روش درمانی شما، پزشک تصمیم می‌گیرد. او برای این کار، پرونده پزشکی شما را مطالعه می‌کند و از روش هایی مانند رادیولوژی، سی تی اسکن و MRI کمک می‌گیرد. در صورتی که دیسک کمر شما در مراحل ابتدایی باشد، پزشک به شما توصیه می‌کند استراحت کنید.

منظور از استراحت، استراحت مطلق است. یعنی حتی برای غذا پختن نیز نباید از جای خود برخیزید. در این مدت داروهای تجویز شده را مصرف می‌کنید و به استراحت می‌پردازید تا دیسک بیرون زده کم کم به جای اول خود بازگردد. اگر کاملا استراحت کنید و داروهایتان را مرتب مصرف کنید به احتمال زیاد، دیسک کمر شما بهبود می‌یابد.

اما اگر فردی دچار دیسک کمر شدید باشد، تنها راه درمان وی، عمل جراحی است. البته عمل جراحی به سبب نزدیکی به نخاع، عمل حساسی است و خالی از ریسک نیست. اما زمانی که اوضاع بیمار وخیم باشد، تنها راه درمان، جراحی است.

زنگ خطر برای بیماران مبتلا به این بیماری

اگر دیسک کمر دارید و به شما توصیه شده استراحت کنید، بهتر است در صورت بروز هر یک از موارد زیر، سریعا با پزشک خود مشورت کنید:

  • تشدید علائم مانند درد، بی حسی و سوزن سوزن شدن، در صورتی که حتی برخاستن از بستر را برای شما سخت کند.
  • بروز هرگونه اختلال در عملکرد مثانه یا روده، بی اختیاری در ادرار یا مدفوع.
  • بی حسی در پاها.

در این مقاله با عنوان «دیسک کمر» به بررسی موضوعی کلیدی می‌پردازیم که برخی از افراد در حال دست و پنجه نرم کردن با آن هستند. این محتوا شامل بررسی کامل این موضوع است. هدف از نگارش این مقاله، آگاهی بخشی به افرادی است که از مشکل دیسک کمر خود رنج می‌برند و به دنبال آگاهی در این باره هستند

دکتر قمی فر

دکتر احمد قمی فر متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات هستند و در زمینه الکتروفیزیولوژی بالینی ( نوار عصب و عضله، نوار مغز و نوار چشم ) دارای تخصص می باشند.

14 پاسخ

    1. با سلام
      بله نشستن های طولانی مدت پشت میز و رانندگی های طولانی و… از عواملی هستند که که در دراز مدت مشکل درد کمر را در افراد ایجاد می کنند. بهتر است هر نیم ساعت موقعیت نشستن خود را تغیر دهید.

  1. سلام روزتون بخیر آقای دکتر
    من رگ سیاتیک دارم که گاهی اوقات از لگن میگیره تا مچ پا سمت چپ بدنم آیا ممکنه که در آینده برای بارداری به مشکل بخورم؟

  2. سلام دکتر
    من هم تنگی کانال نخاعی دارم و هم دیسک کمر دکتر بهم گفته نیاز به عمل نداری و با فیزیوتراپی مشکل حل میشه ولی شرایطم داره روز به روز بدتر میشه من واقع نیاز بعه عمل دارم یا نه؟ ممنون میشم جواب بدین

    1. با سلام
      باید ازمایشات شما مورد بررسی قرار بگیره و همچنین معاینه شوید و هر چه زودتر برای درمان اقدام فرمایید. برای گرفتن نوبت مشاوره و تعیین وقت با شماره های مطب تماس بگیرید.

    1. با سلام
      در ابتدا برای درمان و تشخیص از روش هایی مانند رادیولوژی، سی تی اسکن و MRI کمک گرفته می شود. در صورتی که دیسک کمر شما در مراحل ابتدایی باشد،به شما توصیه می‌کند استراحت کنید و یک سری دارو مطابق با نیاز شما تجویز می گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *